Week 4
To be or not to be pregnant...

Is het echt?

De meeste vrouwen komen erachter dat ze in verwachting zijn door het uitblijven van hun menstruatie; met 4 weken zwanger ben je voor het eerst overtijd. Er groeit nu een klein frummeltje in jouw buik, en over zo’n 8 maanden kun je die voor het eerst vasthouden. Benieuwd wanneer je bent uitgerekend? Tel 39 weken vanaf de laatste dag van je laatste menstruatie et voila! Met sommige testen kun je ook al zien hoeveel weken je nu zwanger bent: bekijk hier een overzicht van alle zwangerschapstesten en hun beoordelingen.

Het kan zijn dat je je overvallen voelt door je positieve test. Zelfs als het ‘gepland‘ is, is het altijd een spannende verrassing: je weet nooit zeker hoeveel streepjes je op je test gaat tellen. Neem een moment om het te laten bezinken, je hebt nog 8 maanden om de rest te regelen. Er zijn enkele dingen waarmee je wel vanaf het begin rekening moet houden, we zullen per week verklappen wat je moet weten ;-)

Dit moet je weten!

Zorgverzekering

Zit je tegen het einde van het jaar? Dan is het gunstig dat je op de valreep nog je zorgverzekering kunt aanpassen. Je kunt deze dan uitkiezen aan de hand van jouw voorkeuren en verwachtingen binnen de zwangerschap en bevalling. Als je niet in de decembermaand zit kun je hier ook nog even mee wachten en rustig over nadenken.

Top 5 Zorgverzekeringen

To Eat or not to eat

Het is belangrijk dat je als zwangere gezonde eet- en drinkkeuzes maakt. Dat alcohol en sigaretten niet binnen die gezonde levenstijl passen en een no go zijn weten veel mensen, maar wist je dat je ook geen zachte kazen mag eten? Kazen die van rauwe melk gemaakt zijn kunnen de listeria-bacterie bevatten, wat schadelijk is voor de baby. Lees hier wat je beter vermijdt in je zwangerschap.

Food for Thought

Vitamine B(aby)

Nu je de sushi (niet alle sushi overigens, yay!) en carpaccio even moet laten komt er wel wat andere dingen in de plaats die je kunt nuttigen… Zo is er het advies om ijzer en vitamine D slikken. Ook verkleint het slikken van foliumzuur tot je 10 weken bent de kans op een open ruggetje bij de baby.

Aanbevolen Supplementen
40 weken babyfun

In de komende acht maanden verandert er veel: de baby groeit van een zaadje naar een meloen, maar ook jij zult veel verandering doorstaan. Geen zorgen, met deze wekelijkse updates slepen we er je doorheen, geven we je de beste tips, en herinneren we je waar je die week weer aan moet denken. Meld je aan om wekelijks onze mommymail (zonder moedermaffia gehalte) te ontvangen!

Jouw Kindje

Je kindje heeft na vier weken een plek in de baarmoeder. Het gaat zich vanaf hier ontzettend snel ontwikkelen, dat zul je de komende weken ook lezen… Op het moment bestaat het babytje uit drie lagen met ieder een eigen functie. In de binnenste laag ontwikkelen zich de longen en de lever. Uit de middelste laag ontstaat het hartje maar ook de botten, spieren en geslachtsorganen. De buitenste laag maakt dalijk het haar, de huid, de ogen en het zenuwstelsel van de baby. Het embryo deelt zich in tweeen: het ene deel is het kindje zelf dat zich vanaf hier verder zal ontwikkelen, het andere wordt de placenta maar is nu nog de dooierzak. Deze produceert het zwangerschapshormoon (hCG) dat ervoor zorgt dat het lichaam geen nieuwe eicellen aanmaakt en het baarmoederslijmvlies intact blijft. Het placenta zal dalijk de baby van voeding voorzien; niet onbelangrijk ;-)

en Jij

Voor jou is er een avontuur gestart deze week. Het kindje zal een hoop ontwikkelingen doormaken in de komende maanden, maar voor jou is dat niet anders. Jouw lijf is keihard aan het werk om iets heel bijzonders te maken. Misschien merk je op het moment nog niks aan je lichaam, of is het al begonnen met de kwaaltjes (degene die zo een lieflijk woord als ‘kwaaltjes’ heeft gekozen om dit te beschrijven was waarschijnlijk man). We hebben een kaart vol zwangerschapsklachten waar je deze week last van kunt hebben; heb jij deze week bingo of blijft het jou nog even bespaard?

Producttips voor Luxepaarden of Budget Sparen

Vitamine

We noemden hierboven al dat het gunstig is om ijzer, foliumzuur en vitamine D binnen te krijgen. Naast dat foliumzuur bijvoorbeeld in groenten en volkorenproducten zit, kun je het ook via tabletten binnenkrijgen. De Kruidvat verkoopt bijvoorbeeld foliumzuur met Vitamine D, maar je kunt capsules van Davitamon slikken die verschillende die naast foliumzuur bijvoorbeeld ook visolie bevatten.

Vitamientjes Vergelijken

Zwangerschaps Invulboek

Heel leuk om jezelf als zwangere op te trakteren is een zwangerschaps invulboek . Hierin kun je door de zwangerschap heen bijzondere momenten bijhouden, maar ook al je kwaaltjes opschrijven en bijvoorbeeld echo’s inplakken. Zo kun je later, ook samen met je kind, terugkijken naar deze periode. Wij hebben de leukste en mooiste 9 maandenboeken voor je verzameld dus doe lekker inspiratie op !

Leukste 9 invulboeken

MyBabywatcher

Jouw pretecho thuis!

See you soon Baby... Met de babywatcher heb jij alles in huis om zelf jouw schatje te bewonderen.

Huur de babywatcher